Hoe lang blijven Polaroid foto’s goed?

tips

Polaroid foto’s zijn uniek. Maar hoe lang blijven ze eigenlijk goed? Vervagen ze? En hoe lang kun je een pakje bewaren?

Vervagen

vervaagde Polaroid
Vervagen Polaroids?

Wij krijgen wel eens vragen over of polaroids vervangen en wat de houdbaarheid is. Het antwoord is helaas een beetje vaag, namelijk “vrij lang, maar niet eeuwig”. Herinneringen verdwijnen met de tijd en foto’s ook. Foto’s blijven best lang goed, maar zeker kleurenfoto’s vervagen in de loop der tijd. Zwart-wit is wat dat betreft beter (zie dit bericht voor een uitleg).

Het is overigens niet zo dat je direct niks meer ziet. Polaroid foto’s en ook Instax foto’s vervagen heel geleidelijk in de loop der tijd. De vraag is natuurlijk hoe lang dat duurt voordat je dat ziet en in welke mate het gebeurt. Als je de documentatie er op naleest, kun je daar niet veel aan aflezen.

Op internet zijn er gelukkig wel berichten van gebruikers te vinden. Zo heeft iemand de foto’s al 39 jaar in een lijstje hangen (zie dit bericht). En hier bericht iemand dat zijn Polaroid foto’s al dertig jaar goed gebleven zijn (zie dit bericht).

De conclusie is dat Polaroid en Instax foto’s vrij lang goed blijven, zeker als je het op de juiste wijze bewaart.

Bewaartips

Polaroid foto’s en dus ook Instax foto’s blijven dus best lang goed. Onder invloed van directe zonlicht kunnen de foto’s wel vervagen in de loop der tijd.

Om ze zo lang mogelijk goed te houden, zijn er enkele dingen die je kan doen:

  • Bewaar ze in een droge en donkere ruimte. Bijvoorbeeld in een foto album.
  • Scan de Polaroid foto als je ze wilt bewaren voor de eeuwigheid.
  • Hang ze niet op in een zonnige ruimte. Als je dat toch wilt doen, kun je ze beter inlijsten achter glas met UV filter.
  • Lamineren biedt minder bescherming, maar is goedkoper dan ze in te lijsten achter glas.

Polaroid foto’s vervagen

Laten wij eerlijk zijn. Het leuke van foto’s is toch om ze op te hangen op een zichtbare plek. Dus maak je niet al te druk over vervagen van foto’s of maak een scan en bewaar een digitale copie op een veilig plek.

De meeste mensen hangen de Polaroid foto’s een paar maanden op en leggen ze vervolgens weg. Als je ze dan droog en donker bewaard (foto album) dan zullen ze echt wel lang goed blijven. Als je een Polaroid foto permanent wilt ophangen, kun je de foto het beste uit direct zonlicht houden. Je kunt ook overwegen om ze in te lijsten en achter glas met UV filter plaatsen.