Hoe livestreamen?

streaming

Wil je gaan livestreamen? Door een livecast kan iedereen die er fysiek niet bij kan zijn, het toch meebeleven! Met een live stream vergroot je je bereik. En een livestreaming event opzetten, kan heel eenvoudig. Begin met het huren van een goede webcam bekijk ook de andere praktische tips voor livestreamen.

Is livestreamen ingewikkeld?

livestream
livestream

Grote evenementen hebben vaak een livestream. Een cameraploeg neemt beeld en geluid op en zet dit live door (webcasting/livestreaming) naar het grote publiek. Maar ook bij kleinere events kun je livestreamen. Met betaalbare apparatuur kun je ook een livestream event organiseren.

Voor een livestream worden de videobeelden (en geluid) van de camera omgezet naar het juiste livestreaming formaat en direct via internet doorgestuurd naar een livestreaming platformen zoals YouTube, Facebook Live, Vimeo, Twitch en LinkedIn. Via deze platformen kunnen kijkers dan realtime/live volgen wat er gebeurt.

Het gebruik van livestreaming platformen is redelijk betaalbaar en sommige platformen zoals YouTube zijn zelfs gratis. Je kan zelfs livestreamen met alleen een smartphone. Via de Youtube, Facebook en Instagram apps kun je bijvoorbeeld livestreamen.

Probeer het eens uit:

Wat heb je nodig voor een livestream?

Je zult ongetwijfeld gemerkt hebben dat je livestreamen met een smartphone niet moeilijk is, maar dat de kwaliteit wel verbeterd kan worden. Zo is met name het geluid vaak niet zo best. Het is moeilijk om de mensen te verstaan en je hebt veel omgevingsgeluiden. Je kan ook het geluid van de smartphone verbeteren door een externe smartphone microfoon te gebruiken.

Je kunt ook een goede webcam met externe microfoon gebruiken om te livestreamen met een laptop. Kijk eens naar de Logitech Brio met statief en externe microfoon. Als je een breder beeld wilt hebben, kun je ook een webcam met een breder gezichtsveld gebruiken, bijvoorbeeld deze conference cam.

Nog betere apparatuur? Als je een eigen (professionele) videocamera hebt, is dat ook mogelijk. Je kunt je eigen camera gebruiken door deze op een computer aan te sluiten met behulp van een video capture apparaat. Installeer vervolgens wat streamingsoftware (ook bekend als encodeersoftware of een encoder) zoals Open Broadcaster Software (OBS Studio), Streamlabs en Xsplit Broadcaster. Deze streamingsoftware zet het video- en audiosignaal om in het juiste uitzendformaat voor livestreaming. Ons advies is om hiertoe OBS te gebruiken. Het is gratis (open source), online zijn veel tutorials te vinden en OBS Studio kun je installeren op Windows en Mac. Met deze softwareprogramma’s kun je dan vervolgens een livestream opzetten welke ‘uitgezonden’ kan worden op livestreaming platformen.

Wat je ook doet, test in ieder geval alles eerst voordat het belangrijke event gaat plaatsvinden. Besteed bijzondere aandacht aan de internetverbinding. Noodzakelijk is een snelle én stabiele internetverbinding! Met name de upload snelheid is belangrijk, minimaal 8–9 Mbps heb je nodig om een HD video te streamen. Gebruik bij voorkeur een bekabelde internetverbinding omdat WiFi storingsgevoelig is. 4G is vrij constant en is een alternatief als er geen bedrade internetverbinding mogelijk is. 

Livestreaming tips

Enkele tips voor een geslaagde livestreaming event:

  1. Controleer vooraf of je internetverbinding voldoende is. Test de verbinding.
  2. Test ook de backupverbinding. Gebruik een MIFI router. Tip: Je kan ook een MIFI router huren.
  3. Doe een testsessie voor de grote live event. Ook handig om vast te stellen wat de mogelijkheden van je apparatuur zijn.
  4. Zorg voor een goede belichting.
  5. Zorg voor een statief. Twee voordelen: beeld schommelt niet zo én je kunt de camera op ooghoogte plaatsen.
  6. Gebruik een goede microfoon welke niet zoveel omgevingsgeluid oppikt.
  7. Kledingtips. Vermijd witte en zwarte shirts en andere kledingstukken met drukke patronen, dunne lijntjes en kleine stipjes. Brillendragers kunnen beter hun contactlenzen gebruiken om reflectie in de brillenglazen te voorkomen
  8. Zorg dat de ruimte opgeruimd is. Staan er geen rare dingen in de achtergrond.
  9. Streamen naar meerdere livestreaming platformen. Het lijkt logisch om naar zoveel mogelijk social media platformen te streamen. Immers hoe meer platformen, hoe meer mensen je bereikt. Er komt echter wel wat bij kijken als je naar meerdere livestreaming platformen wilt streamen (multistreaming of simulcasting). Begin eerst wat ervaring op te doen, door te streamen naar één livestreaming platform. Een bijkomende reden is dat streamen naar meerdere platformen tegelijk ook nogal wat vereist. Je kan een hardware encoder nemen om je computer te ontlasten, maar dan heb je nog steeds nogal wat (upload) bandbreedte nodig. Een betere oplossing voor is cloud multistreaming. Hierbij stream je naar een cloud-gebaseerde multistreaming dienst zoals Switchboard Cloud, Restream en Dacast waarna jouw livecasts wordt verspreid over meerdere livestreaming diensten. Zo kun je zelfs met een 4G verbinding mulistreamen. 
  10. Huur livestreaming apparatuur. Livestreaming apparatuur is kostbaar. Overweeg om (zeker voor de eerste keer) wat apparatuur te huren.

Tot slot

Met livestreaming is veel mogelijk. Het kan gebruikt worden voor productpresentaties, maar je kan het ook gebruiken om mensen een bruiloft mee te laten beleven. Door livestreaming is een gebeurtenis overal ter wereld live mee te maken door iedereen. Als je al (semi-) professionele video apparatuur hebt, kun je deze gebruiken door middel van een USB HDMI capture dongel. Beschik je niet over een goede videocamera, dan kun je ook een smartphone of een goede webcam gebruiken voor livestreaming.