Stream snelheid testen

streaming

Iedereen heeft wel eens een internetspeed test gedaan. Het lijkt dus logisch om dat ook te doen als je een webinar of livestream event organiseert, maar er komt toch meer bij kijken. Dus controleer de stream snelheid voordat je een webcam gaat huren voor een event.

Testen voor webinar of livecast

Het is verstandig om wat vooronderzoek te doen voordat je webinar of livestream event gaat plaatsvinden. Idealiter doe je een stream snelheid test en hou je een test sessie in besloten kring. Het voordeel van het laatste is dat je dan ook andere zaken kan testen. Bijvoorbeeld wat de mogelijkheden of onmogelijkheden van de streaming camera en microfoon zijn. En of de belichting wel of niet afdoende is. Voordat je zo’n testsessie houdt, is het verstandig om eerst de stream snelheid te testen. Als de internetverbinding niet voldoende stabiel is, haperen de beelden en/of geluid en wordt het verdere testen wel erg belemmerd. Dus begin met de stream snelheid te testen.

Mijn internetabonnement is toch snel genoeg?

Netflix geeft aan dat voor HD kwaliteit een internetverbinding van 5,0 megabit per seconde benodigd is. En de meeste internetabonnementen in Nederland liggen een stuk hoger, dus er lijkt geen probleem te zijn om een livestream of webinar in HD kwaliteit te streamen. Toch kun je hier niet klakkeloos vanuit aan. Als het over snelheid gaat, gaat het niet over de snelheid die in je abonnement genoemd wordt, maar de snelheid welke je apparaat waarmee je streamt haalt. Bovendien is het geven van een webinar of het houden van een livecast iets anders dan het bekijken van een livestream of webinar.

Hoeveel megabit heb je nodig voor een webinar/livestream?

Begin met vast te stellen in welke kwaliteit je wil streamen. Voor webinars is qua resolutie meestal 720p wel voldoende voor livestreaming hou je meestal Full HD 1080p aan.

Controleer met name de upload speed!

Qua internetsnelheid heb je dus minimaal 3 Mbps (up/down) nodig voor 720p en 5 Mbps (up/down) voor Full HD streamen. Doe eens een internet speed test via Fast.com. Vergeet niet om de details op te vragen (klik op ‘show more’), want je bent namelijk ook geïnteresseerd in de uploadsnelheid. Als je een livestream of webinar organiseert, verzend je namelijk ook de stream en ben je dus aan het ‘uploaden’.

Als de download snelheid én upload snelheid hoog genoeg zijn, lijkt het ok te zijn, maar toch kan het niet voldoende zijn. Naast snelheid is stabiliteit van de verbinding belangrijk. Je hebt niks aan een uploadsnelheid van 38 Mbps als deze regelmatig onder de 2 Mbps duikt. Als de internetverbinding niet stabiel is, krijg je haperingen in de stream.

Met name draadloze verbindingen (WIFI) staan erom bekend dat de verbindingen niet stabiel zijn. Verstandig is om een bedrade internetverbinding (Ethernetkabel) of eventueel een mobiele 4G internetverbinding te gebruiken. De maximum snelheden van 4G op Vodafone zijn bijvoorbeeld 100 Mbps voor downloaden en 37,5 Mbps voor uploaden. Deze snelheden kunnen dus genoeg zijn voor Full HD streamen.

Let op! Dit zijn maximumsnelheden en ook internetverbindingen via Ethernetkabel kunnen instabiel zijn. Testen op stabiliteit blijft noodzakelijk als je problemen wilt voorkomen.

Internetverbinding testen op stabiliteit

Om op stabiliteit te testen, ga je op de locatie testen met het apparaat waarmee je de livestream/webinar gaat doen. Je kan natuurlijk een proefsessie houden, maar er is ook software waarmee je gedurende een tijdsperiode een meting kan doen. Je doet eigenlijk een internet speedtest maar dan over een langere termijn.

Je kan meerdere internet speedtest metingen doen achter elkaar en kijken of het telkens boven de minimum benodigde internetsnelheid (up en down) blijft. Maar dat is een nogal vervelende klus en wat onnauwkeurig. Gelukkig is er voor Windows computers en Android apparaten een tool waarbij jee een test over een langere periode kan uitvoeren: Continuous internet speed test tool van Startrinity.com.

Het is verstandig om een backupverbinding te hebben, bijvoorbeeld de 4G Wifi hotspot van je smartphone. Test deze ook uit voor een wat langere periode.

Van belang is dat je het uittest met de apparaten welke je daadwerkelijk tijdens het ‘grote’ evenement gaat gebruiken. Het apparaat zelf kan immers ook invloed hebben op de internetsnelheid. Dus test zoveel mogelijk met dezelfde apparatuur als waarmee je daadwerkelijk de webinar of livestream gaat doen.

Hou er ook rekening mee dat het nog steeds een momentopname is. Bij WIFI kan het bijvoorbeeld zijn dat er ‘stoorzenders’ bijgekomen zijn. En je mobiele providor kan natuurlijk netwerkproblemen hebben. Vandaar dat het verstandig is om een backupverbinding te hebben en deze ook vooraf te testen!

Testen is weten

Door vooraf te testen kun je een hoop problemen voorkomen. Stel eerst vast in welke kwaliteit je wil streamen. Vervolgens weet je dus hoeveel bandbreedte je up/down nodig hebt. Installeer de testsoftware op je apparaten en ga ter plekke gedurende een langere periode je apparaten testen. Test ook de backupverbinding. Als de gegevens goed zijn, kun je er redelijk zeker van zijn dat je genoeg bandbreedte beschikbaar hebt zodat de webinar of livestream ‘vloeiend kan streamen’.